Äntligen fredag

Även fast ja vart hemma ett tag nu så är fredagar ändå speciella.
Var ju ledig måndag och tisdag.
Sen har jag ju vabbat onsdag, torsdag och idag (fredag)
Och sen är jag ledig från jobbet lördag och söndag.
Så det är verkligen lång ledigt för mig denna vecka hehe...
 
Men som sagt fredag idag och det blir mys som vanligt...
Skönt =)
 
Novalies vattkoppor ser ut som typ dag 1
fast kanske lite mer vätskefyllda och några fler har hon fått,
men än så länge har det gått bra!
Hon vaknade ca 3 ggr inatt och sa att hon inte kunde sova för att det kliade,
men hon somnade om snabbt ändå.
Vi vaknade nu för ca 1 timme sedan...
Lite trött är man efter att ha vaknat ett par gånger inatt,
men vi ska ju ända bara ta det lugnt här hemma.
 
 

I onsdags gick jag in i vecka 24...
Så här står det:
 

Gravid i vecka 24

Barnet

Fostret väger cirka 600 gram och är ungefär 30 centimeter långt. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett.

Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet.

De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först nu kan fostret börja andas luft, om det skulle födas så tidigt.

Hörseln är väl utvecklad. Fostret känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Mamma

Du kan ha gått upp fem till sju kilo, eller ännu mer.

Under hela graviditeten drar livmodermuskeln ihop sig då och då, och du får sammandragningar. På så sätt "tränas" muskeln så att den kan ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossning. Sammandragningar är ofarliga. Du som redan fött barn känner vanligen av dem tidigare och starkare än de som väntar sitt första barn.

Du kan få en del krämpor som halsbränna, ont i benen och ryggont på grund av foglossning. Du kanske också måste gå och kissa oftare eftersom livmodern trycker på urinblåsan. Många drömmer livliga drömmar nu.

En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor.

Redan nu kan du förbereda dig inför amningen genom att skaffa dig information, läsa, prata med barnmorskan och kvinnor i din närhet om deras amningar. Din partner kan också behöva kunskap och förståelse för vad amning innebär. Har du själv erfarenhet av en komplicerad amning eller att amning inte fungerat kan du prata med din barnmorska eller amningsmottagningen på det sjukhus du ska föda för att göra en amningsplan.

Pappa/partner

Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskan kan kanske visa hur barnet ligger om ni är nyfikna, men vid denna tid kan det vara svårt även om man är proffs.

Ett 24 veckor gammalt foster som är 30 centimeter långt.

Det går framåt hörrni ;)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0